• Fără certificate FSC pentru lemn ilegal

   

  La începutul acestui an comunitatea Declic sărbătorea o victorie care păruse puțin probabilă. Împreună, prin hotărâre și presiune publică, am reușit să convingem FSC (Forest Stewardship Council) să retragă toate certificările de sustenabilitate acordate companiei Schweighofer.

  Aceasta a fost o lovitură foarte grea pentru compania austriacă. Prin pierderea certificării de la cel mai faimos organism internațional de reglementare a industriei forestiere, Schweighofer a pierdut clienți. Mai mult decât atât, a pierdut imagine și încredere, pe care vrea cu disperare să le recapete

   

   

 • Scurt istoric

  1

  Negocieri

  Schweighofer a venit cu o listă lungă de promisiuni, iar FSC s-a înduplecat. Așa că acum, la nici un an de la dezasociere și fără ca Schweighofer să-și fi schimbat real modul de lucru, au început negocierile pentru reasociere.

  2

  Condiții neîndeplinite

  Printre condițiile pe care Schweighofer trebuie să le îndeplinească pentru a-și primi înapoi prestigiosul certificat se află:
  1. Capabilitatea de a verifica și confirma proveniența legală a lemnului
  2. Interzicerea procesării lemnului care provine din parcuri naționale

  3

  Investigație

  O nouă investigație arată că, de fapt, lemnul tăiat în parcurile naționale ajunge în fabricile de procesare ale Schweighofer. Mai mult, o parte din acest lemn este tăiat ilegal.

  4

  Întâlnire în vederea reasocierii

  În data de 4-5 decembrie 2017, board-ul de directori al FSC se întâlnește la Bonn pentru a discuta cazul Schweighofer și reasocierea.
  Mai avem doar câteva zile la dispoziție să le atragem atenția cu privire la ce se întâmplă în România!

 • Investigația

  La începutul acestei toamne am fost împreună cu jurnaliștii de investigație de la EIA (Environmental Investigațion Agency) pe teren, pentru a verifica situația tărilor direct în pădure.
  Asta este ceea ce am găsit:

  Scrie și tu către FSC și cere-le să nu reasocieze cu grupul Schweighofer!

  Copiază și trimite textul de mai jos (+link) pe pagina lor de Facebook:

  Dear sirs,

  A new investigation shows that the Schweighofer company breached their own promises and still receives wood from Romania’s national parks. More than that, some of this wood is illegally sourced.

  We consider that negotiations for reassociation are happening way too fast in the context that no actual change or improvement can be seen at the Schweighofer company!

  https://youtu.be/rsqymWzUK3c

   

 • Nu uita să dai de veste și prietenilor!